News

Latest News

Pups verwacht rond 20 november 2020 van Merlin x Gloria
Susteren
4°
bewolkt
Luchtvochtigheid: 85%
Windkracht: 3m/s NO
Max 4 • Min 3
3°
Za
4°
Zo
4°
Ma
6°
Di
Weer in OpenWeatherMap

Een puppy en wat nu ?

U hebt dus besloten een hond als huisgenoot te nemen en uw keuze is daarbij gevallen op een Airedale Terrier. U hebt hem met veel plezier en vol enthousiasme opgehaald en komt ermee thuis en wat nu …………….?

Misschien kunnen we het beste even aan onze eerste schooldag terug denken. Wat was dat eigenlijk een vreemde dag of herinnert u zich het niet meer?

Onwennig en soms een beetje angstig brengen kinderen deze dag door.

Zo vergaat het ook ons jonge hondje dat we voor de eerste dag in huis hebben.

Hij zal zijn moeder missen en de kennel waar hij opgroeide temidden van broertjes en zusjes.Een van de belangrijkste zaken die we bij het in huis nemen van een jong hondje in het oog moeten houden is de begeleiding gedurende de eerste dagen.

Gaat u met het jonge beestje het huis rond en laat hem overal rustig rondsnuffelen

<plaatjes pups>
Iets over de opvoeding

We beginnen met de opvoeding van onze hond op de dag dat we men krijgen.

Hoe jonger een hond is, des te makkelijker valt hem iets te leren.

In het begin is dit echter meer af- dan aanleren.

Bedenk: ”jong geleerd is oud gedaan”. Prijs of liefkoos hem wanneer hij doet wat U van hem verlangt, maar berisp of straf hem niet als hij zich een keer “vergaloppeert”. Zolang hij niet volkomen begrijpt wat U van hem verlangt, kan straf of berisping er alleen toe bijdragen dat de verhouding baas-hond vertroebelt.

Onze positie als opvoeder gaat wankelen als we niet consequent alles doorvoeren. De opvoeding van uw hond is een ononderbroken en voortdurend herhaald werk, dat moet geschieden door de “leider van de roedel”. Hij prijst, hij straft, hij moet voor de hond een aanbiddelijk wezen zijn.

Doen anderen aan de opvoeding mee, zoals dikwijls in een gezin gebeurt,dan bestaat het gevaar dat niemand als “leider van de roedel” erkend wordt.

Onze hond moet absoluut vertrouwen in onze handen hebben. Hij moet weten, dat er van onze handen vriendelijkheid uitgaat en zij soms ook hulp bieden. Een hond met de hand slaan of hem aan zijn oren trekken is een grove opvoedingsfout.

Het is ook verkeerd een hond aan zijn vel op te tillen, omdat hem dit, althans in het begin, pijn doet en hij daardoor bang voor zijn baas kan worden. Bij het optillen gebruiken we beide handen: de ene hand wordt onder het voorste deel van de borst gelegd, terwijl de andere hand de achterpoten omvat.

<plaatje vasthouden puppy>

De afscheiding die zich ‘s morgens soms in de ooghoeken heeft opgehoopt moet U even verwijderen met een watje of doekje, vochtig gemaakt in lauw water.

Van jongs af aan moet de puppy bijgebracht worden waar zijn plaats is om te slapen.

Dit is niet zo moeilijk als we wel denken: een televisiedoos of een kist met onderin een deken is al voldoende. De plaats waar we dit tijdelijk bedje neerzetten moet warm, droog en bovendien tochtvrij zijn. Een hondemand zou natuurlijk ook ideaal zijn, ware het niet dat uw pup er ‘s nachtsuit zal gaan om een en ander te verkennen met alle gevolgen van dien !!!!

Bovendien wordt een mand inhet begin vaal stuk gebeten.

Ons advies in deze is om een bench aan te schaffen.
Zindelijk maken

Het is belangrijk dat we een jong hondje zo snel mogelijk zindelijk maken.

Dit moet consequent en rustig aangepakt worden, want zo’n klein hondje weet

niet direkt waar het zijn behoefte moet doen. We kunnen er van uit gaan dat een hond nooit zijn eigen nest zal bevuilen.

U laat hem hiervoor dus ‘s nachts in de doos of kist (bench) slapen waaruit hij niet kan ontsnappen. Laat uw hondje ‘s avonds zo laat mogelijk uit en ga ‘s morgens direkt met hem naar buiten. Elke pup plast na zijn maaltijd en na een slaapje, anders plast hij meestal niet. U moet hem derhalve op de door u gewenste plaats zetten en hem prijzen als hij zijn behoefte heeft gedaan.

Mocht uw hondje toch een vergissing hebben begaan, bestraf hem dan door op hem te mopperen, SLA HEM NOOIT !!!! Er zijn speciale afweerspray’s in de handel waarmee u de plaats van het ongelukje kunt bespuiten, hij zal daar zijn behoefte niet weer doen.

Wanneer u de zaak goed en vooral consequent aanpakt, zullen deze vergissingen hoogstens een paar weken voorkomen.

Prikbanden gebruiken we niet! Met dergelijke middelen behandelt men een vriend niet. Bovendien kan het resultaat dat men ervan verwacht ook met een slipband bereikt worden. We prijzen onze hond met enkele korte woorden. Daarvoor gebruiken we steeds dezelfde termen.

Gebruikelijk is: BRAAF. Men zegt dit met een vriendelijke stem. Een berisping spreken we hard en scherp uit: FOEI.

Aan onze stem moet de hond horen dat we tevreden of ontevreden zijn. Een stelregel in de kinderpsychologie luidt: Maak minstens tweemaal zoveel positieve dan negatieve opmerkingen. Ik denk stellig dat dit voor een hond ook geldt.

We raden een ieder aan om met Uw pup gehoorzaamheidscursussen te gaan volgen. Dit kunt U reeds gaan doen als Uw pup 12 weken oud is (op die leeftijd dient U uw pup de puppy-entingen te hebben voltooid).

U kunt reeds van tevoren uitkijken naar een goede kynologenvereniging bij U in de buurt, die op dit gebied allerlei cursussen organiseren zoals o.a.

• puppy training 3 – 6 maanden.

• elementaire gehoorzaamheidscursus ( E.G.) vanaf 6 maanden.

• voortgezette elemantaire gehoorzaamheidscursus ( V.E.G.) etc.

Op zo’n cursus leert U uw hond onder deskundige begeleiding op een goede verantwoorde manier te laten gehoorzamen. Tevens bevordert U op deze manier het sociale gedrag van uw hond t.o.v. andere honden doordat U tijdens de cursussen steeds in groepen van allerlei rassen leert accepteren. U zult merken dat ook U er veel plezier aan beleeft.
Als tussendoortjes kunt U uw hond altijd stukjes fruit zoals: appel, banaan, paprika, tomaat etc. of een hondekoekje geven. Geef uw hond nooit gewone koekjes, snoepjes, chocolade (zeer gevaarlijk), varkensvlees etc.

Welk voer U uw hond ook geeft, zorg er wel voor dat het een kompleet hondevoer is van een bekend merk. Als U eventueel wilt overschakelen op een ander hondevoer doe dit dan geleidelijk